Væresteder er et springbræt til at få unge videre i livet. Det viser flere undersøgelser bl.a. Center for Boligsocial Udvikling (2017). Men hvordan kan bordfodbold og bollebagning være vejen ud af ballade? Maram, en hyppig bruger af FISKENs værested, er et godt eksempel på hvordan.

EN FISK I VANDET

”Det er meget fedt at være her. Jeg føler, at jeg er mig selv,” fortæller 19-årige Maram over en cocio en oktober morgen. Maram har været aktiv bruger af FISKEN i godt et år. Hun tager turen fra Nørrebro til Vesterbro mindst tre gange om ugen, og det er der mange gode grunde til. For Maram er værestedet et frirum, hvor hun kan komme og få luft. Hun ser FISKEN som et sted, der kan rumme alle. Hun kan være sig selv og slappe af.

FISKEN er et åbent sted med plads til alle,” fortæller pædagog i FISKEN Jihad Ibrahim. Han fortæller, at mange forskellige unge kommer i værestedet, og de har i hvert fald én ting til fælles: de føler at FISKEN er deres sted, og de føler sig hjemme. Som fisk i vand.

EN HJÆLPENDE HÅND

For Maram har de voksne i FISKEN spillet en altafgørende rolle for hende. ”Relationen betyder rigtig meget,” fortæller hun. Det genkender Jihad og fortæller, hvordan han dagligt agerer rollemodel for de unge. For ham handler det om at vise de unge, hvor grænsen går – hvad der er rigtigt og forkert. Det betyder ikke, at Jihad leger politibetjent, men at han lærer de unge at tage ansvar for deres handlinger og hjælper dem til at se, hvad de er gode til og hvordan de kan bruge det. Når Maram fx lægger make-up på de andre piger, lærer hun at være selvstændig og tage styringen. Hun får øjnene op for hendes egne ressourcer. Dét er lige præcis, hvad et værested kan.    

SUCCES PÅ KROGEN

Der er sket meget siden Maram for et år siden besøgte FISKEN første gang. ”Jeg føler, at jeg har ændret mig rigtig meget fra starten da jeg kom her til nu,” fortæller Maram. Før Maram kom i FISKEN, havde hun problemer med politiet og kom ofte i slagsmål med andre piger. I dag går hun på pædagoglinjen på FGU i Valby. Den oktober morgen møder jeg en smilende Maram, som er nede på jorden. En pige der drømmer om at blive pædagog og hjælpe andre unge. Marams historie viser, hvordan værestedet i FISKEN får unge på rette køl. Gennem bagning, play-station, make-up-lægning og meget mere finder de unge sig selv og relationer til andre. I FISKEN er det de små ting, som gør en kæmpe forskel.

Arbejder du med unge eller er du forældre til en ung? Fortæl dem om værestedet! Åbningstider: mandag til torsdag kl. 15-21. Telefon: 33 31 97 55
Læs mere på vores
hjemmeside eller på Facebook