FISKEN 18+ – første skridt på vej mod en ændret tilværelse

FISKEN 18+  er et frivilligt mentortilbud for unge mellem 18 og 24 år, som ønsker støtte til at tage de første skridt mod en ændret tilværelse. Målgruppen er unge som, af den ene eller anden grund, kan nikke genkendende til en eller flere af nedenstående punkter:

– Stå udenfor arbejdsmarkedet i en længere periode.

– Stå uden for uddannelsessystemet eller have svært ved at fastholde en uddannelse

– Være kriminalitetstruet

– Have en eller flere pletter på min straffeattest

– Være psyskisk sårbar

De unge som kommer til FISKEN 18+ står i vidt forskellige situationer. De har dog det til fælles at de udviser motivation for at gøre en indsats, som kan give dem muligheden for at gå den vej i livet som de ønsker fremadrettet. Ved at opsøge FISKEN 18+ tager de unge selv et frivilligt og aktivt skridt mod at komme i ordinær beskæftigelse eller i uddannelse og endnu vigtigere; et skridt mod at kunne navigere i eget liv.

 

VI TILBYDER

FISKEN 18+ er et intensivt mentorforløb, hvor den unge får tilknyttet en personlig, frivillig mentor i 1-3 timer om ugen i minimum seks måneder. I mentorforløbet er der fokus på personlig udvikling og den unges ønsker for sit liv. Mentoren kan eksempelvis støtte den i at finde afklare sine drømme ønsker for fremtiden, opbygge den unges tro på egne evner, støtte den unge i at påbegynde/fastholde uddannelse eller job, støtte den unges motivation og fastholde den unge i en positiv selvudvikling.

I FISKEN 18+ har vi fokus på at opbygge en god relation mellem mentor og mentee. Vi arbejder ud fra en anerkendende og narrativ tilgang, hvor vi hjælper den unge med at se sig selv i et mere positivt lys og skabe nye, opbyggende fortællinger om sig selv.

Min mentor er god at snakke med og så er han god til at hjælpe mig med at finde ud af de ting, jeg ikke forstår. Jeg har lige fundet ud af, at jeg er ordblind, og min mentor har hjulpet mig med at snakke med min lærer, så jeg kan få ekstraundervisning.

Ung i FISKEN 18+

Ung i FISKEN 18+

FISKEN 18+ er et tilbud til dig mellem 18 og 24 år, som har brug for hjælp til at håndtere de udfordringer du møder i hverdagen, men synes, at det er svært på egen hånd. Det kan være, fordi du:
 
– Ikke ved hvilken uddannelse du vil tage eller overvejer at droppe ud af din uddannelse
 
– Føler dig ensom og/eller psykisk sårbar
 
– Har svært ved at finde et job og i en længere    periode ikke haft et arbejde
 
– Har en plettet straffeattest
 
– Føler, at det er svært at få overblik over dit      eget liv
 
Mentorforløbet er dog også andet end lange samtaler om fremtiden. Det er også et frirum hvor i kan tale om fælles interesser, spille et spil eller bare drikke en kop kaffe.
Mentoren får ikke penge for at mødes med dig, mentoren har tavshedspligt og sidst men ikke mindst har mentorerne hver især et stort ønske om at hjælpe unge i svære situationer.  
 

Selvom vi har snakket om seriøse ting, har der også været plads til at bryde det hele lidt op ved at spille et spil, drikke en kop kaffe eller tale om noget helt andet. Så ja, jeg tror at jeg har lært at give mig selv tid og plads til at have det dårligt, men også til at blive glad igen og faktisk fokusere på det positive.

Natalina - Ung i FISKEN 18+

Frivillig i FISKEN 18 +

Som frivillig mentor i FISKEN 18+ er du med til at støtte og vejlede en ung, som har det svært. Du og din mentee mødes min. hveranden uge med henblik på samvær, støtte og vejledning vedrørende den unges udfordringer. 

Vi tilbyder

Når du er frivillig mentor i FISKEN 18+ lægger vi stort vægt på at du er godt klædt på til at indgå i arbejdet som mentor. Du gennemgår et introforløb, hvor vi bl.a. behandler mentorrollen, pædagogiske metoder, værktøjer til relationsopbygning m.v.

Ligeledes vægter vi, at du løbende opkvalificeres i dit arbejde. Derfor afholder vi hver måned en erfaringsudveksling, hvor du har mulighed for at sparre og dele oplevelser med øvrige mentorer. Yderligere tilbyder vi løbende faglige og sociale arrangementer for alle frivillige i FISKEN.  

Forventninger til dig:

– Du er min. 25 år

 

– Kan fastholde og motivere unge       mennesker

– Kan arbejde ud fra en anerkendende og          narrativ tilgang, hvor vi vægter den gode          relation og dialog

– Kan være frivillig i min. et år og gerne              længere

Jeg har jo fået sindssygt meget ud af at være sammen med min mentee, men det jeg især vil fremhæve er en stolthed. Det tror jeg er den overskrift jeg vil sætte på det. Det med at få lov til at følge hende og se hvor meget hun rykker sig med skole, arbejde og så videre. Det er jo for sindssygt. Det er jo ikke ret lang tid siden at vi mødte hinanden og nu fyrer hun bare derudaf. Det er så flot. Det er en glæde at se hende udvikle sig

Janni - Mentor i FISKEN 18+

Samarbejde med uddannelsesinstitutioner

  • FISKEN 18+ samarbejder med produktionsskoler, tekniske skoler m.v. om at tilbyde unge et mentorforløb. Vi ved hvor hurtigt mange vejledere på ungdomsuddannelserne løber og at det derfor kan være en udfordring at yde den støtte som nogle unge har brug for. Her kan FISKEN 18+ bidrage til jeres indsats.
  • Vi tilbyder oplæg på jeres uddannelsesinstitution om FISKEN 18+ samt en kontaktperson, som I efterfølgende kan kontakte med henblik på mentorforløb for nogle studerende. FISKEN 18+ er et gratis tilbud, som alle unge og uddannelsesinstitutioner kan benytte sig af.   
  • Nuværende samarbejdspartnere

– Ballerup Herlev Produktionshøjskole

– Den Økologiske Produktionsskole på               Nørrebro

– Hvidovre Produktionsskole

 

 

Samarbejdet med Fisken 18+ er yderst brugbart, da vejen fra første kontakt til eleven står med en mentor er kort, og det er det, vi – og især de unge - har brug for.

Tina - Vejleder på Hvidovre Produktionsskole

  • ∼ Kontakt ∼

  •                    Er du interesseret i at få en mentor, blive frivillig mentor, at samarbejde eller blot har spørgsmål vedrørende FISKEN 18+, er du                                       velkommen til at kontakte projektleder Casper Jensen på mail: casper@fisken.org