For FISKEN er det ikke kun vigtigt at klæde unge på til arbejdsmarkedet. Vi lægger også stor vægt på at skabe gode samarbejder med virksomheder, der kan danne en tryg ramme om unges første job. FISKEN har derfor været på besøg hos vores samarbejdspartner Flowers Copenhagen for at blive klogere på hvorfor virksomheden prioriterer at ansætte fritidsjobbere.
Siden 2009 har FISKEN indgået samarbejder med 85 forskellige virksomheder. Herved opstår muligheden for at matche unge og virksomheder, så virksomhederne får motiverede fritidsjobbere, og de unge får gode første oplevelser på arbejdsmarkedet.
Vi satte en forårsdag i marts Flowers Copenhagen i stævne for at høre mere om, hvad der motiverer virksomheden til at ansætte lige netop FISKENs unge. Noget som de har gjort af to omgange. Netop nu er det 16-årige Emil, som arbejder for blomstervirksomheden. Med hjælp fra FISKEN har Emil fået sit første fritidsjob, hvor han cykler rundt med blomsterbuketter til butikker og privatpersoner.
Medarbejdere skal flyve fra reden
Når man træder ind i Flowers Copenhagens lokaler i udkanten af Frederiksberg, fornemmer man – udover den friske duft af afskårne blomster – straks det fredelige arbejdsmiljø. Et arbejdsmiljø, som stifteren Maia Yoon Skov bevidst har ønsket at skabe. Lokalerne ligger væk fra befærdede veje og menneskemylder. På den måde kan medarbejderne få fred og ro til at udføre deres arbejde.
Maia fortæller begejstret om Flowers Copenhagens værdier og formålet med virksomheden. Her er der især ét princip, som virksomheden arbejder efter. Et princip, der kan forekomme en smule paradoksalt: ”Mit succeskriterie er, at folk forlader os igen. At de flyver fra reden”. Maia forklarer, at Flowers Copenhagen skal fungere som en mellemstation og et trygt springbræt, hvor den enkelte medarbejder kan få arbejdserfaring og ikke mindst selvtillid og selvværd. Mange af medarbejderne har ved start ingen ide om, at de kan binde blomsterbuketter, men for hver dag der går, sker der en udvikling, og efterhånden finder de ud af, at de har kompetencer, som ikke tidligere er blevet italesat eller opdaget.
Flere af medarbejderne har længe været tilknyttet det kommunale beskæftigelsessystem, og Maia mener, at mange undervejs mister grebet om sig selv og evnen til at se sig selv udefra. I Flowers Copenhagen lægges der derfor vægt på, at den enkelte medarbejders udvikling italesættes og anerkendes, især den udvikling, som er svær selv at se, fordi de små daglige fremskridt ikke altid er så tydelige. Maia understreger, at der i arbejdet er en yderligere fordel, da medarbejderne kan se, at det ikke nødvendigvis kræver en længerevarende uddannelse at være god til at binde blomster. På den måde skaber virksomheden både rum for udvikling af arbejdserfaring, men også for opdagelsen og forståelsen af egne kompetencer.
Virksomheders ansvar over for de unge
Helt fra begyndelsen har Maia haft en klar vision for virksomheden: ”Et af formålene med Flowers er at skabe et rummeligt arbejdsfællesskab, hvor der er plads til dem, som ikke har kunnet finde ind på arbejdsmarkedet på egen hånd.”. Samtidig har hun haft et ønske om at inspirere større virksomheder ved at vise hvordan en lille virksomhed kan vækste på den type arbejdskraft: ”Hvad er undskyldningen for, at store virksomheder ikke tager et større ansvar og for eksempel kigger til organisationer som FISKEN, når de rekrutterer?”
Maias vision stammer fra en overbevisning om, at en større indsats fra virksomhedernes side både kan flytte et menneskes situation og bidrage med noget unikt til virksomhederne. Netop virksomheder med fokus på socialt engagement er FISKEN glad for at kunne samarbejde med, da der her er plads til at se den enkelte medarbejder og samtidig give dem den joberfaring, de efterspørger.
Det nye cykelbud Emil, der er blevet ansat med hjælp fra FISKEN, kan også mærke, at der er fokus på den enkelte medarbejder. Med tiden har han fået flere og flere arbejdsopgaver hos Flowers Copenhagen: ”Da Maia fandt ud af, at jeg var god til at tegne kunne hun bruge mig til en hel masse. Det er super fedt. Stillingen var oprindeligt cykelbud, men jeg har spurgt om at få blomsterbindertimer, og nu er det en fast aftale. Det er virkelig fedt, fordi så kan jeg også bruge min kreative kompetencer.”
FISKEN sørger for det gode match
Som så meget andet nu om dage var det gennem de sociale medier, at Flowers Copenhagen og FISKEN fik kendskab til hinanden. En dag opdagede Maia FISKEN på Instagram, og her blev hendes interesse vakt: når det en dag blev relevant at finde unge medarbejdere, skulle det være FISKEN, der hjalp hende. Tidligere har Maia selv arbejdet med beskæftigelsesprojekter, og i den forbindelse fandt hun FISKENs fritidsjobformidling ekstra interessant. Ud fra sit kendskab til unge, mener hun, at der er behov for hjælp til fritidsjob, da mange unge ikke ved hvordan man skriver en ansøgning og kan have svært ved at finde opbakning og hjælp i deres bagland.
Maia ser flere fordele ved at samarbejde med FISKEN: ”Der er ligesom noget tyngde i det arbejde, der bliver lavet, og der er noget substans. Det betyder også noget for mig, fordi vi er en lille virksomhed, og vi brænder også for det, vi laver. Derfor er det vigtigt, at man arbejder sammen med nogen, der har samme engagement og tro på, at det vil lykkes”. Derudover oplever hun, at de unge er velforberedte, både i forhold til kendskab til arbejdsmarkedets regler og rettigheder, men også i forhold til jobsamtalen. De unge tager det alvorligt og gør deres bedste, når de bliver indkaldt til jobsamtale hos hende. Men Maia understreger dog, at det er ikke jobsamtalen i sig selv, der er vigtig: ”Det der betyder noget er, at de gør sig umage. Det er indsatsen, der tæller”.
I FISKEN lægger vi vægt på at finde de rigtige unge til de arbejdsfunktioner, som virksomhederne skal have udfyldt. Da Emil fik hjælp til at skrive sin ansøgning og søge job hos FISKEN, var der i hans forløb fokus på, at han havde interesse for og kunne se sig selv udføre de arbejdsopgaver, som Flowers Copenhagen beskrev i deres jobopslag. Virksomheden søgte en frisk ung, der havde mod på at cykle i al slags vejr, var selvstændig, kreativ og kunne lide at tale med nye mennesker; en jobbeskrivelse som ikke alle unge nødvendigvis ser sig selv i. Der er derfor afgørende, at de unge finder interesse i arbejdsopgaverne, så det bliver givende for både den unge og virksomheden. ”Det er ikke for enhver pris” siger Maia, “for hvis den unge ikke er interesseret, er det tidsspilde for virksomheden“. Derfor er hun glad for, at FISKEN på forhånd tænker i match mellem ung og virksomhed.
Artiklen er skrevet af Caroline Dorfelt og Kira Jelver, jobvejledere i Fritidsjobformidlingen