Ny digital hjælp gør unge til jobhajer

FISKEN kan præsentere ny webapp, som klæder unge på til fritidsjob.

I april lancerede FISKEN webapp’en Jobhaj, som giver unge viden om arbejdsmarkedet og hjælper med den svære jobsøgning.
Siden 2008 har FISKEN Fritidsjobformidling hjulpet unge med at søge og få et fritidsjob. I løbet af Fritidsjobformidlingens levetid har vi erfaret, at de unge efterspørger hjælp til hvad en jobansøgning skal indeholde, hvordan man begår sig på en arbejdsplads samt viden om regler og rettigheder på arbejdsmarkedet. Jobhaj er udviklet på baggrund af de erfaringer, der er blevet gjort i Fritidsjobformidlingen samt ud fra et ønske om at hjælpe flere unge med at blive klædt godt på til at søge fritidsjob.

Jobhaj er muliggjort af støtte fra private fonde. Den A.P. Møllerske Støttefond og ANT-Fonden har bevilget midler til udviklingen af Jobhaj, og det digitale webbureau PLANT har stået for den tekniske udarbejdelse af selve produktet.

I november 2016 gik arbejdet med udviklingen af Jobhaj i gang, og igennem det sidste halve år er løsningen løbende blevet afprøvet, tilrettet og udviklet, så den passer de unges behov og livsstil.

 

En personlig ansøgning – nemt og hurtigt
På Jobhaj.com kan unge lave en færdig jobansøgning som er klar til udprint. Ansøgningen skabes ved, at den unge udfylder 8 forskellige trin, som beskriver den unge, herunder personlighed, fritidsinteresser og motivation for at søge et fritidsjob. Trinene udfyldes ved hjælp af klik på emojis. Når alle trin er udfyldt, genererer Jobhaj selv fulde sætninger, som indeholder de valgte informationer. Jobhaj hjælper således de unge med at skrive en ansøgning samt giver viden om, hvad en ansøgning skal indeholde.
Udover ansøgningsgeneratoren indeholder webapp’en også quizzer og videoer, som gør de unge klogere på, hvordan man personligt afleverer en ansøgning, går til jobsamtale samt hvilke regler og rettigheder der er værd at kende på arbejdsmarkedet.

 

Jobhaj gør jobsøgningen overskuelig 
I forbindelse med lanceringen af Jobhaj har FISKEN været ude at præsentere webapp’en for unge på folkeskoler og ungdomsklubber på Vesterbro og Valby. Her har der været begejstring for Jobhaj. En ung fortæller om sit indtryk af webapp’en:

”Jeg synes, at den er nice fordi man ikke selv ved hvad man skal skrive i en jobansøgning. Og så stiller den det op på en flot måde til sidst.” 

Jobhajs primære målgruppe er unge mellem 13-17 årige. Da Jobhaj selv genererer sætningerne for de unge, er den særligt anvendelig til unge med begrænsede skriftlige færdigheder eller manglende voksennetværk, som kan hjælpe med jobsøgningen. Det kan nemlig være svært at skrive en jobansøgning – især når man ikke har prøvet det før:

”Det er svært at vide, hvad man skal skrive, når man ikke har skrevet en ansøgning før. Så jeg tror den vil hjælpe mig fordi den skriver ret meget for en, og den kommer med en masse gode forslag til hvad man kan skrive. Den er enkel og overskuelig.”, fortæller en 13-årig dreng fra Idrætsklubben på Vesterbro første gang han hører om Jobhaj.

Det er hensigten, at Jobhaj løbende skal udvikles, blandt andet med en jobportal med ledige stillinger til fritidsjob. Det er ligeledes planen, at Jobhaj skal udvides med elementer, som efterspørges af de unge og arbejdsmarkedet. Formålet med den stadig udvikling af webapp’en er, at den hele tiden skal matche de unges vaner og hverdag, så vi sikrer, at Jobhaj er et aktuelt tilbud til unge jobsøgere.

 


Artiklen er skrevet af Signe Geel, praktikant i Fritidsjobformidlingen.