For snart fire år siden mødte Natalina og Janni hinanden for første gang. Det er en relation som ingen af dem vil glemme:

“Jeg var meget skeptisk over at skulle inddrage et fremmed menneske i mit liv. Kemien var især noget, som jeg frygtede ville være en kamp at finde. Mine tanker gik især på, om jeg overhovedet ville kunne få noget ud af at have en mentor. For hvad var en mentor egentlig? Og hvordan skulle han/hun kunne hjælpe mig? Men så var jeg så heldig at få en fantastisk mentor, Janni, som jeg straks fandt kemien med”, fortæller Natalina.

I FISKEN har vi i løbet af de sidste 5 år igangsat over 100 mentor-forløb og der er ikke ét af dem, som er ens. Det er også det helt unikke ved at se relationer udvikle sig, tage form og for nogle give livsvarige minder. I FISKEN kommer de unge med alle slags udfordringer. Det kan være i forbindelse med uddannelse eller job, nogen har pletter på straffeattesten og andre kan have udfordringer med psykisk sårbarhed. De unge har dog det til fælles, at de udviser motivation for at gøre en indsats, der kan give dem nye muligheder og veje at gå i livet. Når de unge opsøger FISKEN tager de unge selv de første skridt mod at kunne navigere i eget liv og skabe sig den tilværelse de ønsker.

“Hvis jeg skulle beskrive funktionen ved at have haft Janni som mentor, så ville det helt klart være at have en engel på skulderen, på godt og ondt. Jeg blev ikke strøget med hårene, men fik lov til at se tingene fra et andet perspektiv end mit eget. Jeg lærte at smile og sige ”Pyt”, ved situationer, som normalt ville have fået mit vand i kog. Det er noget, som jeg stadig bruger, når jeg mærker irritationen komme. Vi har kunne tale om alt og intet, og om vigtige ting for min tilværelse, såsom angst og depression, og at få hjælp til disse ting. Medicinering var især en ting, som jeg havde svært ved at forholde mig til, men Janni hjalp mig ved flere snakke om, at se flere sider af sagen, ikke kun den grumme del. Det er kun et af flere eksempler på, hvordan Janni hjalp mig med at se tingene fra flere vinkler”, fortæller Natalina.

“Jeg troede, at jeg ikke var i stand til at uddanne mig”

Ligesom Natalina har rigtig mange af de unge, som opsøger FISKEN svært ved at finde ro, vej og selvtillid til at søge ind på en uddannelse. En af årsagerne er ofte, at de mangler troen på egne evner og har en masse negative selvtællinger:

“Jeg troede, at jeg ikke var i stand til at uddanne mig. Jeg følte, at jeg ikke var klog nok, god nok. Men da jeg begyndte på produktionsskolen, mødte jeg en vejleder som anerkendte mig og fortalte, at jeg gjorde noget som var godt og var dygtigt. For det manglede jeg at vide på mange måder. Jeg mødte undervisere som fortalte at jeg ikke var dum, fortæller Natalina.

Natalina er i dag på pædagoguddannelsen og har netop overstået sin første praktik. Det var en kæmpe succes – både for Natalina og ungdomsklubben, som hun var i praktik hos, der beskriver hende som en gave med masser af energi og glæder, der smitter.

“At være i praktik i Klub 200 har bekræftet mig i, at det er det, jeg skal være og at det er det, jeg vil. Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville føle mig så tilpas og at jeg kunne være glad på alle mulige måder, som jeg ikke har været i flere år. Jeg kan se mig selv på en helt anden måde fordi, jeg er blevet bekræftet i, at jeg kan finde ud af det her og at det giver mig ro til, at jeg ikke skal kæmpe yderligere, men at det falder mig naturligt, fortæller Natalina.

Det har været fantastisk at følge Natalina og i dag høre hende fortælle om sin kampgejst og passion for at blive en god pædagog. Det er vi i FISKEN slet ikke i tvivl om, at hun bliver.

“Jeg er kommet ind på min drømmeuddannelse, og at have en så fantastisk mentor fra FISKEN, har helt klart været en stor hjælp til at indse, at jeg kunne blive til noget, hvis jeg blot ville det. For at opsummere, ville jeg ikke have været Janni foruden. Jeg håber, at flere vil benytte sig af tilbuddet, som FISKEN tilbyder. Det hjalp mig, og jeg er ikke i tvivl om, at det kan hjælpe mange andre”, afslutter Natalina.

I FISKEN tilbyder vi unge hjælp til at finde vejen til uddannelse, job og meget mere. Hvis du kender unge, som har brug for at snakke med en voksen om alle de spørgsmål, som fylder i overgangen fra ung til voksen, så skriv endelig til os.

Find FISKENs tilbud her

Kontakt os her.