Coronasmitten har ramt Danmark, og alle arbejder for at tilpasse sig den nye virkelighed. 17-årige Miracle er en af dem, der lige nu er med til at holde hjulene i gang. Hun kom til Danmark i januar sidste år, og med hjælp fra FISKEN fik hun i juni job som servicemedarbejder i REMA 1000. Nu gør hun sit bedste for at lange varer over disken og samtidig passe på sig selv blandt de mange handlende kunder.

I mere end ni måneder har Miracle siddet bag kassen i Rema 1000. Som servicemedarbejder er hun udsat for smittefare i mange timer om dagen, men hun betjener stadig kunder ved kassen med et smil, sætte varer på hylderne og rengør kassebåndene, når der er behov for det. For der er travlt i REMA 1000 lige nu, og der er flere på arbejde, end der plejer, fortæller hun.


Det bedste er at snakke med kunder og kollegaer

Da Miracle startede med at arbejde i REMA 1000, var hun lige begyndt at lære det danske sprog at kende. Nu mestrer hun sproget, og har på det seneste lært flere nye ord som for eksempel ”håndsprit”. Noget af det hun elsker ved jobbet som servicemedarbejder, er at snakke med både kunder og kolleger: ”Jeg er vant til at snakke meget med de andre medarbejdere, men lige nu skal vi holde lang afstand, når vi snakker med hinanden. Vi er også vant til at være i tæt kontakt. For eksempel plejer vi at give hånd, når vi har fri, men det gør vi selvfølgelig ikke længere.”

Den ændrede hverdag i supermarkedet er sket meget pludseligt, men chefen har været god til at informere medarbejderne, fortæller Miracle. Hun ved, at hun skal passe på sig selv, og det gælder også, når hun er i kontakt med kunder: ”Der er mange mennesker, og man skal passe på sig selv. Man må ikke gå tæt på kunderne, og man skal snakke med dem på afstand, derfor smiler jeg ekstra meget.”


Ønske til kunderne: hold afstand

Miracle er klar over, at coronasmitten spreder sig nemt, så hun tager sine forholdsregler, for ikke at bære smitten videre. ”Jeg går lidt væk fra kunderne i butikken. Og når jeg sidder i kassen, så bruger jeg håndsprit i hvert fald hvert tyvende minut.”For når man sidder bag kassen, kan det godt være lidt utrygt, fortæller hun: ”Det er ubehageligt, hvis kunderne kommer for tæt på, for man ved ikke, hvem man snakker med. De kan jo godt være smittet uden at vide det.”

Så Miracle har en taktik. Hun rykker væk fra kunderne, hvis de kommer for tæt på. ”Når man sidder bag kassen kan man godt skubbe stolen lidt tilbage, for der er lidt plads omme bag ved.” Men hun har et klart budskab til de mange handlende kunder: ”Pas på den, der sidder bag kassen. Hold afstand.” Miracle og alle andre servicemedarbejdere i supermarkederne er udsat. I mange timer om dagen, kan de komme i kontakt med kunder, der måske er smittede. Derfor kan FISKEN kun istemme os fødevareministerens anbefaling: hold 1-2 meters afstand og giv medarbejderne et smil og tak med på vejen. Miracle skal på arbejde igen i morgen, og hun har ikke tabt modet. Hun er klar med håndspritten, smilet og har stadig tænkt sig at holde afstand, hvis kunderne kommer for tæt på.

I FISKEN har vi siden 2008 hjulpet unge som Miracle med at få en god start på arbejdsmarkedet. Alle unge medarbejdere er vigtige hænder, der lige nu er med til, at hjulene løber rundt i Danmark. FISKEN sidder klar ved tasterne og tilbyder online-vejledning til unge, der har brug for hjælp til at søge job. Fang os mandag til torsdag fra kl. 12-17 på www.facebook.dk/fiskenfritidsjob