I 2008 slog FISKEN for første gang dørene op til Fritidsjobformidlingen på Vesterbro. Her kunne alle unge i alderen 13-24 år nu få hjælp til at søge og få et fritidsjob. I år har Fritidsjobformidlingen ti år på bagen, og projektet har gennem årene udviklet sig fra kun at tilbyde vejledningssamtaler til også at afholde jobkurser for unge og forældre, afvikle jobcafeer- og events samt drive en fritidsjobportal.
Lad os her tage en tur tilbage og se hvad Fritidsjobformidlingen har opnået de første ti år.
Solen står højt på himlen, flagene blafrer i vinden og guirlander fylder loftet med liv i FISKEN. En sød duft spreder sig i rummet og som minutterne går bliver bordene fyldt op med lækkerier. Der er velkomstdrinks, sandwichs, frugt og selvfølgelig intet mindre end to slags kage proppet med flag og slik. Væggene er beklædt med statistikker over Fritidsjobformidlingens arbejde og giver et billede af hvor mange unge Fritidsjobformidlingen har været i kontakt med i årenes løb. Stemningen er spændt da klokken slår 15 og dørene bliver slået op. I dag, en smuk majdag, fejrer Fritidsjobformidlingen nemlig ti års jubilæum.
Fritidsjobformidlingen har i ti år hjulpet unge med at finde et fritidsjob, og det er der grund til at fejre. Som projektansvarlig og souschef Maja Thorsteinsson udtrykker: ”Man skal altid fejre når der er noget at fejre – og det er der! Gennem alle de ti år har vi mødt helt fantastiske mange unge mennesker, som alle har været motiverede for at finde et fritidsjob og som blot har haft brug for en hjælpende hånd til at komme ud på arbejdsmarkedet”. Maja fortæller også, at Fritidsjobformidlingen er noget særligt, idet tilbuddet netop har eksisteret i en længere årrække. I NGO-verdenen er sociale projekter ofte tidsbegrænsede, og det er derfor flot at fastholde og videreudvikle det samme projekt over en længere periode. ”Det fortæller noget om, at det er et grundlæggende godt projekt. Her kommer unge kontinuerligt, og vi hjælper mange unge i fritidsjob. Det er en af de væsentligste grunde til, at projektet bliver ved med at køre” fortæller Maja og smiler stolt.
Gæsternes hænder begynder at tage for sig af retterne. Der bliver grebet ud efter sandwichs, rabarberhorn og brunsviger. Hænderne tilhører mange forskellige mennesker, som er mødt op for at lykønske Fritidsjobformidlingen. Nogle af de første som melder deres ankomst er samarbejdspartnere fra Jobcenter København Ungecentret. Derefter kommer unge fra FISKENs værested, unge som har fået hjælp til at finde et arbejde samt venner, frivillige og naboer til FISKEN. Alle er mødt op med smil og godt humør. Kort efter melder TV 2 Lorry deres ankomst. Tv-stationen er imponeret over FISKENs resultater og vil derfor ikke lade chancen for at formidle den vesterbroske succes passere. Udsendelsen bliver efterfølgende vist på storskærm til fødselsdagen, og det vækker stor begejstring og latter blandt gæsterne, som stadig befinder sig i FISKEN.
Nu er der så gået ti år med Fritidsjobformidlingen, men hvad er der egentlig sket i denne årrække? Jubilæet giver os anledning til at tage et tilbageblik på indsatsens liv.
2008 – Fritidsjobformidlingen opstartes på Vesterbro med tilbud om vejledningssamtaler
2008 – Kort efter projektstart påbegyndes virksomhedsopsøgende arbejde. Det første år blev der taget kontakt til 88 virksomheder med henblik på samarbejde om jobskabelse til unge
2014 – Etablering af et toårigt lønrefusionsprojekt for 13-15 årige. I 2017 forsættes projektet med ny treårig bevilling for at sikre, at helt unge også får mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet
2014 – Lancering af jobkurser på folkeskoler, ungdomsskoler og sprogskoler. Jobkurserne har til hensigt at hjælpe flere unge med at blive klædt på til arbejdsmarkedet.
2017 – Med støtte fra den A.P. Møllerske Støttefond etableres en ny fritidsjobformidling i Valbys gamle kulbanekvarter. Ud over afdelingen i Valby åbnes endnu en fritidsjobformidling i Sydhavnen. Begge projekter har gjort der muligt at hjælpe væsentligt flere unge med at søge og få et fritidsjob.
2017 – Lancering af fritidsjobportalen Jobhaj.com. Jobhaj bliver en realitet med støtte fra ANT-fonden og Den A.P. Møllerske Støttefond. Portalen har til formål at hjælpe unge i alderen 13-17 år med at skrive en jobansøgning og lære arbejdsmarkedet bedre at kende. I 2018 videreudvikles Jobhaj med støtte fra Lauritzen Fonden.
2017 – Tilbud om forældrekurser. Kurserne opstartes på baggrund af efterspørgsel og tager udgangspunkt i forældrenes ønske om at blive bedre rustet til at støtte deres børn på arbejdsmarkedet.
I maj 2018 kunne vi i FISKEN så se tilbage på ti begivenhedsrige år. Projektet vokser stadig år for år og det er et tydeligt bevis på hvordan Fritidsjobformidlingens arbejde hver dag gør en forskel adskillelige unge.
Der er ikke en krumme tilbage af hverken sandwich eller brunsviger. Mange har været forbi og ønske tillykke og dele deres historier om deres møde med Fritidsjobformidlingen. Vi går fra FISKEN med fyldte maver og et stort smil på læben, mens vi glæder os til at holde et endnu større 20 års jubilæum!