I dag vil Yasmin søge et fritidsjob i en blomsterbutik på Vesterbro. Hun har skrevet en ansøgning i FISKEN, som nu er printet og klar. Yasmin og Ina fra FISKEN går sammen mod blomsterbutikken. Solen skinner og eftermiddagens trafik suser afsted på Vesterbrogade. Yasmin holder hånden på sin skuldertaske, hvor ansøgningen ligger pænt foldet sammen. De snakker om, hvad Yasmin vil sige, når hun afleverer ansøgningen til chefen. Hun fortæller, at hun er lidt nervøs, for hun vil rigtig gerne have jobbet.

Ligesom Yasmin synes mange unge, som kommer i FISKEN, at det kan være udfordrende at tage det første skridt mod et fritidsjob. For nogle unge lykkes det hurtigt at få et job, for andre kræver det mange ansøgninger og stor tålmodighed. Fælles for dem er dog, at de er super motiveret for at få et fritidsjob.

Et fritidsjob kan have stor betydning for de unges motivation og målrettethed i blandt andet skolegangen. Det er ikke noget nyt – det viser al forskning også. For når unge har et fritidsjob får de succesoplevelser og erfaringer med at have ansvar, at leve op til forventninger og samarbejde med kolleger. På den måde er et fritidsjob både med til at give den unge almene færdigheder og personlig udvikling. Vi oplever, at mange af de unge som opsøger FISKEN især vil have et fritidsjob for at få ansvar, blive mere selvstændige og selvfølgelig tjene lidt ekstra lommepenge. Sådan var det også for Yasmin, da hun første gang kontaktede FISKEN

Det første fritidsjob

I august måned kontaktede Yasmin FISKEN, fordi hun synes det var svært at finde et fritidsjob. For hvad må man overhovedet i en alder af 14 år, når man endnu ikke har afsluttet 9. klasse? Yasmin havde, ligesom flere af FISKENS unge, brug for afklaring og støtte. Derfor kontaktede Yasmin FISKEN for at få styr på, hvor hun kunne søge henne og til at skrive sin ansøgning. Hun fortæller:

”Min motivation for at få et fritidsjob er at tjene mine egne penge, komme mere ud og så at få noget ansvar. Jeg tænker, at det er vigtigt, fordi det er noget man kan bruge i selve livet og senere hen, når man bliver voksen, ” siger Yasmin.

Gennem Yasmins forløb i FISKEN har vi snakket om, hvilken type fritidsjob hun kunne tænke sig og hvilke arbejdsopgaver hun må have. Hun kunne især godt tænke sig at arbejde i en butik og havde mange gode idéer til, hvor det kunne være. For at klæde Yasmin godt på som fritidsjobber, har vi snakket om de regler og rettigheder på arbejdsmarkedet, der har betydning i Yasmins situation. Selvom der er nogle ting, hun ikke må lave såsom at løfte tunge ting og arbejde med større maskiner, så er der stadig en masse gode muligheder som ung fritidsjobber. Hun kan for eksempel have praktiske arbejdsopgaver i en butik eller arbejde som cykelbud.

”Nu har jeg fået modet”

Da ansøgningen var afleveret i blomsterbutikken, blev Yasmin meget stolt over, at hun havde afleveret ansøgningen. Hun var også spændt på forhåbentlig at høre tilbage fra chefen. Hun fortæller:

”Da vi havde afleveret ansøgningen til chefen i blomsterbutikken og gik derfra igen, der tænkte jeg bare ’puuuh’, nu har jeg fået modet. I FISKEN har jeg lært at skrive ansøgning, og så har jeg fået modet til at gå ud og give en ansøgning og ikke være så tilbageholdende, når jeg skal søge job, fortæller Yasmin.

Og Chefen ringende og Yasmin fik jobbet i blomsterbutikken på Vesterbro og er spændt på at starte i sit første fritidsjob. Hun fortæller:

”Det, jeg især glæder mig til, er samarbejdet med kollegaerne. Jeg tænker, at lige meget hvor man arbejder, vil der jo altid være samarbejde med kolleger. Så det er noget, som jeg kan bruge videre”, siger hun.

Yasmin forestiller sig, at de erfaringer hun får som fritidsjobber, vil være brugbare senere i livet.  Netop samarbejde vil både være gavnligt for hende i skolen og på fremtidige arbejdspladser. På den måde vil mange af de erfaringer hun gør sig som fritidsjobber blive relevante for hende i flere sammenhænge. Derfor hjælper FISKEN de unge med at søge et fritidsjob, ved at styrke deres motivation og støtte dem i netop deres situation. Efter sit forløb i FISKEN siger Yasmin

”Jeg vil helt klart anbefale FISKEN til andre. Jeg vil sige, at FISKEN er et sted, hvor der er nogle søde mennesker, der kan hjælpe med at få modet og til at skrive en ansøgning så man kan få et job.”

Vi har i FISKEN hjulpet unge siden 2008 til at komme godt på vej som fritidsjobber. Så har du brug for en hjælpende hånd til at finde det måske første fritidsjob, eller kender du en ung som har? Vi sidder klar i FISKEN til at hjælpe netop dig. Ring eller skriv til FISKEN og book en tid i dag.

Kontakt FISKEN på 33 31 97 55 eller mail: fjf@fisken.org