FISKENs mentorprojekt har fokus på at styrke unges mentale trivsel gennem mentorforløb og stærke sociale ungefællesskaber. I 2022 har 29 unge haft et mentorforløb i FISKEN og 25 fantastiske, frivillige mentorer har været med til at forbedre de unges selvværd og støtte dem i overgangen fra ung til voksen. Men projektet gavner ikke blot de unge – det skaber også stor værdi hos vores mentorer.

En af dem er Angeline på 49 år, der til dagligt arbejder som kok. Hun har kendt sin mentee, en ung kvinde i starten af 20’erne, i et halvt år. Vi har snakket med Angeline om hendes arbejde som mentor i FISKEN. 

Angeline

Hvorfor valgte du at blive frivillig mentor i FISKEN? 

Jeg så FISKENs annonce i avisen, og tænkte, at jeg havde lyst til at hjælpe et ungt menneske, som har brug for en ekstra voksen i sit liv. Jeg har tidligere arbejdet på en efterskole, så jeg ved, at mange unge kan have brug for en voksen i deres liv, som ikke er deres far eller mor. Jeg blev nysgerrig på projektet, men jeg var også nervøs for, om jeg kunne finde ud af det. Heldigvis har jeg gode venner og familie, der fortalte mig, at det kan jeg godt. Jeg har også selv fået hjælp fra gode pædagoger, da jeg var barn. 

Vil du sætte et par ord på din og din mentees relation? 

Jeg hjælper min mentee med ting, der kan være svære i et ungdomsliv – alt fra at tage til lægen, til at få et fritidsjob. Jeg er en voksenven, der lytter og støtter hende. Samtidig er jeg med til at give hende nogle nye, gode oplevelser. Vi deler nemlig en fælles interesse for museer og kunst. Vi har været på Glyptotektet og Zoologisk Museum, hvilket hun var meget begejstret for. Vi har også været på Statens Museum for Kunst, og der skal vi helt sikkert tilbage igen. Det er fantastisk at se hende være så fascineret af malerierne og opleve ting, som hun ikke har prøvet før. Når vi er på museum, udfordrer jeg hende nogle gange ved at stille spørgsmål til værkerne – f.eks. ”Hvor gammel tror du, at det der maleri er?”. 

Jeg tror, at det giver hende en tryghed, at vi er sammen. At jeg er en voksen, som værner om hende og lytter til, hvad hun har at sige. At jeg er en anden end hendes søskende og forældre. 

Hvis du skulle fremhæve én eller flere ting, som du får ud af at være mentor, hvad er det så?
Jeg bliver helt vildt stolt af at se hende rykke sig. At jeg viser hende, at hun ikke skal være bange for verden, men at verden kan hjælpe hende. At jeg kan støtte hende i, at verden ikke er ond. Det gør mig stolt, at det jeg gør, faktisk hjælper hende. 

Kan du komme i tanke om en særlig god oplevelse, du har haft sammen med din mentee?
Da hun i foråret fik et arbejde, var hun lidt nervøs for at tage af sted. Hun var særligt bekymret for afstanden mellem arbejdet og hendes hjem. Jeg støttede hende ved at tage bussen med hende ud til arbejdspladsen første gang. Da hun efterfølgende tog turen selv, var hun så stolt og sagde: “det kunne jeg godt finde ud af!” For hende var det kæmpestort. 

Interview af Nikoline Sten, projektleder i FISKENs mentorprojekt.

FISKENs mentorprojekt er støttet af Lauritzen Fonden og Det Obelske Familiefond. Er du interesseret i at høre mere om arbejdet som mentor? Eller har du selv, eller en du kender, brug for en mentor så kontakt Nikoline Sten på 22 22 99 85.