På en kold og blæsende efterårsdag, første mandag i oktober, åbnede FISKEN dørene op for de ældste unge, nemlig dem over 18 år. En del af de unge er vant til at komme i Værestedets 18+-klub hver mandag, men denne dag var lidt anderledes, da Fritidsjobformidlingen havde arrangeret jobcafé. Her kunne unge få hjælp til at kigge efter spændende fritidsjob og få gode råd og vejledning i at skrive en god og målrettet jobansøgning.

FISKENs fritidsjobformidling hjælper unge mellem 13-24 år fra hele Sjælland med at finde et fritidsjob. Det gør vi gennem flere forskellige slags indsatser. Hver mandag-torsdag fra kl. 15-18 er det således muligt for de unge at booke tider til vejledningssamtaler. Her kommer de unge til en enkelt samtale eller et samtaleforløb over tre-fire gange, hvor de lærer om regler og rettigheder på arbejdsmarkedet, forberedes til jobsamtalen, kigger på ledige stillinger og får hjælp og vejledning til at skrive en god og målrettet jobansøgning.

Det er dog ikke altid, at de unge behøver at komme til Fritidsjobformidlingen for at få hjælp til den gode ansøgning. Jævnligt tager Fritidsjobformidlingen også ud til unge og afholder jobkurser og jobcafeer på eksempelvis skoler, ungdomsklubber, foreninger m.m. Denne efterårsmandag havde Fritidsjobformidlingen planlagt at prøve en ny ide af, som henvendte sig til unge over 18 år. Det er ofte sværere for unge over 18 år at finde fritidsjob, og en stor del af de unge, der har arbejde i en virksomhed, bliver ofte afskediget, når de fylder 18 år. Derfor ville vi lave en særlig jobsøgningsaften for den aldersgruppe.
Ideen var at skabe en hyggelig atmosfære i Værestedet, hvor der både var plads til at de unge kunne slappe af, spille FIFA eller bordfodbold, og samtidig kunne de, der havde lyst, også få hjælp og vejledning til at finde de stillingsopslag, som de fandt mest interessant og herefter skrive en god og målrettet jobansøgning til hvert jobopslag.

Der duftede dejligt af friskbagt kage, og der var stillet te, kaffe og saftevand frem på bordet, så man kunne nyde nogle lækre snacks, imens de unge arbejdede på sine jobansøgninger. Der var rullet en opslagstavle ud, hvor alle de unge kunne gå på opdagelse i de mange jobopslag. Jobvejlederne Mira, Ditte Marie og Niclas gik rundt iblandt de unge og hjalp dem, når de havde spørgsmål eller brug for hjælp. Senere blev der serveret en lækker lasagne, så de unge der var dukket op til jobcafeen kunne få lidt aftensmad at sunde sig på, og imens der blev spist aftensmad var der tid til hygge og en snak om løst og fast.

FISKEN hjalp mig med at finde fritidsjob

En af de mange unge, der deltog i arrangementet var 20-årige Awa Lorenz fra Nørrebro. Awa har netop afsluttet gymnasiet og leder derfor  nu efter et arbejde i sit sabbatår. Awa har tidligere været i Fritidsjobformidlingen, da hun stadig gik i gymnasiet og ledte efter fritidsjob. Inden da havde Awa forsøgt at søge arbejde, men da hun ikke havde held med det, henvendte hun sig til FISKEN med forventning om at få et job: ”Jeg havde søgt en del forskellige stillinger, før jeg henvendte mig til Fritidsjobformidlingen, men det var først, da jeg havde været nede i Fritidsjobformidlingen og få hjælp til at skrive en ansøgning, at der skete noget. Jeg blev ringet op af Netto inden for en uge og fik tilbudt et job der”.

Awa takkede ja til jobtilbuddet i Netto og arbejdede der i otte måneder. Når Awa ser tilbage føler hun, at hun har fået nogle gode ting ud af tiden i Netto: ”Ved at have fritidsjobbet i Netto lærte jeg at være mere ansvarlig og prioritere min tid bedre”.

Dagens jobarrangement havde Awa hørt om gennem en veninde, som ringede til Awa og spurgte om de ikke skulle tage til jobcafeen. Den beslutning er Awa glad for: ”Jeg synes, at det var godt at komme til jobcafeen i dag. Det var hyggeligt og godt at få noget hjælp også. Når man er til en normal samtale i Fritidsjobformidlingen er det lidt mere en-til-en, men det her fungerede også virkelig fint, synes jeg”.

I Fritidsjobformidlingen oplevede vi også dagen som en stor succes, og det er derfor planlagt, at jobcafeen fremover bliver et fast tilbagevendende arrangement i FISKEN den første mandag i hver måned.  

Artiklen er udarbejdet af Niclas Gomes, praktikant i FISKEN Fritidsjobformidling