København har den laveste andel fritidsjobbere i landet. På trods af at det bugner med butikker og virksomheder i Hovedstaden har kun lidt mere end hver femte ung under 18 år et fritidsjob. Men der er gevinst ved at ansætte unge – både for de unge, for samfundet og for virksomhederne. Hos butikken GRØD ser de unge fritidsjobbere som en investering i fremtiden. GRØD, som har specialiseret sig i at servere grød på kreativ vis, investerer i de helt unge, fordi det betaler sig. To af FISKENs unge på 14 år har netop fået job i GRØD.

UNGE ER EN ØKONOMISK GEVINST

Der er gode grunde til, at virksomheder skal ansætte unge. De unge er ikke bare en økonomisk gevinst i form af billigere arbejdskraft. De er også en vigtig ressource, fordi de giver virksomheden mulighed for at lære om en medarbejdergruppe, der på sigt bliver virksomhedens primære. Det mener i hvert fald Lasse Skjønning Andersen, stifter og CEO hos GRØD, som foruden at have syv restauranter rundt om i landet, også udgiver kogebøger og sælger produkter til 7 Eleven og Irma.

Der kan være en stor økonomisk gevinst ved, at vi har nogle unge medarbejdere, som gør en stor indsats til en billigere løn,” siger Lasse om sin motivation for at ansætte fritidsjobbere. Og det er bare én af grundene til, at GRØD både investerer tid og ressourcer i de unge medarbejdere. 

UNGE ER EN INVESTERING I VIRKSOMHEDENS FREMTID

I en periode oplevede GRØD, at der var lidt for mange sygemeldinger blandt de helt unge medarbejdere. Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen besluttede Lasse sig for at undersøge, hvad der lå bag sygemeldingerne:

Generelt fandt vi ud af, at der var rigtigt mange, der ikke følte sig inkluderet, og de følte sig ensomme på arbejdet,” fortæller han. Derfor har GRØD iværksat en række initiativer, der skal øge trivslen blandt de unge medarbejdere. Og det virker.

GRØD slog på den måde to fluer med ét smæk: De etablerede bedre forhold for deres unge medarbejdere, og de lærte noget om en medarbejdergruppe, der i fremtiden er deres primære arbejdsstyrke

Vi skal forstå dem, der er 16 år nu, for om fem år er det dem, der er vores vigtigste medarbejdere,” fastslår Lasse. Det er altså en langsigtet investering, når en virksomhed tager de unge seriøst, mener han. ”For os har det givet en indsigt, som måske kommer til at være altafgørende i fremtiden,” understreger Lasse. 

En af de unge, der med hjælp fra FISKEN har fået fritidsjob i GRØD er 14-årige Daniel.

Det fedeste ved jobbet er, at det er ret fleksibelt, så hvis jeg fx har lidt senere fri, så gør det ikke noget, at jeg møder lidt senere,” fortæller han. Daniel sørger for blandt andet for, at gulvene er vasket, overfladerne rene og toiletterne skinnende på GRØD’s kontor, og han er rigtig glad for sit nye fritidsjob.

FRITIDSJOB BANER VEJEN

Det er ikke kun det økonomiske, der trækker i GRØD. For Lasse er det et mål i sig selv at klæde unge på til arbejdslivet:

GRØD kan være et sted, hvor man lærer nogle grundlæggende dyder, og man knokler, men man bliver set og hørt, og man udvikler sig,” fortæller han.

I FISKEN ved vi, at fritidsjob giver pote på den lange bane, for det er nemlig i deres første job, at unge udvikler de kompetencer, der gør, at de ikke bare bliver gode fritidsjobbere, men også klarer sig bedre i andre aspekter af livet. I FISKEN oplever vi både de motiverede unge, der sender ansøgninger afsted uden svar, og vi oplever de positive effekter, det har for de heldige, der lander et fritidsjob. De får et selvværdsboost og bliver en del af et positivt fællesskab. Og så udvikler de kompetencer og livsmestring, som de kan bruge både i fremtidig jobsøgning og andre sammenhænge. Vi ved fra flere undersøgelser, at fritidsjob hjælper unge mod uddannelse og væk fra kriminalitet. Når en ung får et fritidsjob er det derfor både en gevinst for den unge selv, for samfundet generelt og ikke mindst for virksomheden.

Kunne du bruge en motiveret ung i din virksomhed? Vi er altid på udkig efter nye virksomheder at samarbejde med. Kontakt projektleder Marie Bjørg Møller på marie@fisken.org eller tlf. 93 84 06 56.