I FISKEN tillægger vi det en stor værdi at skabe plads til mangfoldighed og rumme alle, der ønsker hjælp til at finde deres vej ind på jobmarkedet. Siden 2008 har vi især arbejdet for at klæde unge med flere kulturelle og sproglige kundskaber på til det fritidsjob, der venter dem. Alejandro er en af de unge, der har fået hjælp til at komme i gang med jobsøgning.

Alejandro er 17 år og præsenterer sig selv som halv filippiner, halv spanier. Han har boet begge steder og er vokset op med tre forskellige sprog. I dag går han til danskundervisning i København. Han har siden foråret været tilknyttet FISKEN, da han har et ønske om at finde et fritidsjob. For Alejandro er det muligheden for at få ny erfaring, der driver ham til at blive en del af arbejdsmarkedet. Selve jobsøgningen ser han dog som en udfordring, der kan være med til at gøre ham klogere på livet:

“It’s all about the work experience. When you work at a certain place, you learn new skills and a new mindset basically, and that’s what I am into. Finding a job is like a new challenge in life that will help you to learn more skills”, fortæller han.

Alejandro tilføjer, at jobsøgningen også er en mental forberedelse på det ansvar, der følger med en ansættelse. Og sommetider skal man gøre sig det klart, at alle jobs ikke er lige nemme at få. Men netop det har han taget med sig fra sit vejledningsforløb i FISKEN:

“Not all jobs are easy to get. You have to have a certain point of maturity and responsibility, and you have to be prepared physically and mentally, if you want to get a job. But since I went to FISKEN, they helped us getting the right mindset and also gave us the ability to create a CV, fortæller Alejandro.

En sproglig fordel

Alejandro fik nys om FISKEN gennem sin lærer, der fortalte, at han kunne kontakte os, hvis han ledte efter et fritidsjob. Derfor besøgte han FISKEN, hvor han har fået hjælp til at skrive sit CV og lave jobansøgninger til forskellige virksomheder. Han fortæller, hvordan det kan være en udfordring at søge et job i København, når man konkurrerer med andre, som er vokset op med dansk som modersmål. Det er der flere af de unge i FISKEN, der kan genkende. Faktisk har 76 procent af de unge, som har fået hjælp til at søge job i FISKEN, tilknytning til en eller flere nationaliteter end dansk. For Alejandro har det betydet, at han gerne ville have hjælp til at sætte skub i sin jobsøgning. Samtidig har han i FISKEN lært, at det sagtens kan lade sig gøre, selvom man kommer med en anden baggrund:

”Here, in Denmark not only foreigners are looking for a job, it is also Danish people. So, the challenge is, that you’re competing with Danish people, who are capable of the Danish language. As a foreigner, you don’t know that much compared to a Dane. So, it feels like competing to find a job. But FISKEN is able to help us to find a job, even though we have this language barrier.”, fortæller han.

Fordelen ved at mestre flere sprog er Alejandro nemlig ikke i tvivl om. Et fritidsjob vil give ham muligheden for at lære folk fra andre kulturer at kende. For Alejandro vil det være let at gå til, da han i forvejen føler en tilknytning til flere steder i verden. Samtidig vil han kunne bruge sine kulturelle kundskaber til at kommunikere med kunder, når han skal ud i en arbejdssituation – for alle samtaler afhænger af, hvordan man møder andre, og hvilken indstilling man kommer med, påpeger han:

“Maybe my approach to customers or guests is different from Danish people, since I have a different culture and mindset than Danish people. The way you see people, the way you talk to them, the way you approach them, when you want to start a conversation with them.”

Find dit eget sprog

Efter at have været tilknyttet FISKEN er Alejandro ikke i tvivl om, at han her har fået nogle værktøjer, som han ikke har fået i løbet af sin skolegang – for der lærer man ikke at søge job eller skrive ansøgninger, fortæller han. Netop det var noget, han fandt svært i begyndelsen – ligesom mange andre unge i FISKEN. Nu føler han sig mere tryg ved at formulere sig og målrette en ansøgning efter at have arbejdet med det i FISKEN. For Alejandro betyder det nemlig noget at have fået hjælp til at finde et sprog til at sætte ord på sig selv og sine kundskaber i en ansøgning og et CV. Den hjælp har han fået i FISKEN – en erfaring, der også spiller en rolle i det ”virkelige liv”, siger han:

“At FISKEN I learned how to write a resumé and an application. I learned, that by using a variety of words in an application, can point out different sites of your personality due to the fact, that writing an application requires different types of skills. FISKEN helps us with solving real life situations.”

Alejandro er blevet indkaldt til sin første jobsamtale. Selvom han både er spændt og nervøs over det, er han ved godt mod.

Der er ikke nogen kriterier for, hvad du skal kunne for at komme i FISKEN. Vi er et åbent og gratis tilbud til alle unge mellem 13 og 24 år. Så mangler du hjælp til at få formuleret en jobansøgning, så kontakt FISKEN på Facebook eller telefonisk på 25 14 91 48 / 22 77 04 53. Vi tilbyder vejledning mandag til torsdag mellem kl. 15.00 – 18.00.

Læs mere om vores tilbud om fritidsjob her